SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.

Från den stora världen utanför Märsta
2024-01-24 12:50

Betty Brussel är en stjärna bland amatörsimmare. Kanadensaren slog nyligen tre världsrekord.

Vid ett simevenemang i British Columbia simmade hon 400 meter frisim nästan fyra minuter snabbare än sin föregångare. Samma dag uppnådde hon även nya bästa tider i kategorierna ryggsim och bröstsim på 50-metersbanan. Allt detta i åldersgruppen 100 till 104 år.

"När jag simmar tänker jag inte på någonting", "Jag räknar bara varven så jag vet hur många jag har kvar." säger Brussel, i en intervju i brittiska Guardian.

 

På tävlingarna försöker hon hitta ett tempo som hon lätt ska kunde hålla. "Det tar mycket ur din kropp", säger Brussel. "Och i sista omgången ger jag allt jag har."

 

Hon hyllas av sina fans som en legend som inspirerar andra.

 

Hon blev intresserad av tävlingssim först när hon var 60-års åldern och tävlade i British Columbia Senior Games. "Jag hade ingen aning om vad jag gjorde", säger hon. Men hennes passion väcktes. Nu har hon fyllt 99 år men tävlar fortfarande. "Jag tycker verkligen om att simma. Jag älskar att glida genom vattnet, det får mig att må riktigt bra."

99-åringen hamnade i kategorin 100-plus idrottare eftersom platserna fördelas utifrån födelseår. Antalet kandidater i den här åldern är naturligtvis begränsat, så det räcker ofta för Betty att nå mållinjen för att ta medalj.

 

https://youtu.be/qHfNp49SAWE